maanantai 27. marraskuuta 2017

Saksassa on hyvä sairastaa, jos sairastaa

Ainakin minun! Mielipiteitä on tosin varmaan yhtä monta kuin ihmistäkin, mutta minulle tämä on ankean alun jälkeen ollut terveydenhuollon unelmamaa. Olin ollut Hampurissa noin puoli vuotta, kun sairastuin ensimmäisen kerran oikein kunnolla. Tuolloin ei ollut vielä kielitaitoa ja valitettavasti silloinen suomalainen työnantajani ei maininnut, että kaupungissa olisi suomalainen lääkärikin...  Mutta kuten sananlaskukin sanoo, alku aina hankalaa - lopussa kiitos seisoo...

Saksassa käytetään paljon enemmän luontaistuotteita kuin Suomessa. Valitettavasti ensimmäiset lääkkeet tuohon joulumarkkinoilla märissä kengissä hankittuun flunssaan ja jytäkkään poskiontelontulehdukseen olivat tätä "luonnollista" sorttia ja tulehdus paheni pahenemistaan. Lopulta päädyin saksalaiselle erikoislääkärille (+ röntgeniin pelkän poskiontelontulehduksen takia) ja olisin joutunut muutaman päivän kuluttua myöskin sairaalaan ja nukutuksessa tehtävään punktioon (täällä suomalaistyylistä puntiota pidetään sadistisena eikä niitä ole ilmeisesti tehty enää vuosikausiin) ellei kohtalo olisi puuttunut peliin.

Menin nimittäin sinä päivänä PANKKIIN avaamaan tiliä. Pankkivirkailijalle selvisi, että olen Suomesta ja hän tokaisi siihen, että hänellä on ihana suomalainen lääkäri ja hän antoi minulle lääkärinsä yhteystiedot. Taisin jo seuraavana päivänä tavata Sannan ensimmäistä kertaa. Meinasi tulla itku, kun hän ystävälliseen ja rauhalliseen tyyliinsä sanoi: "Hanna, olet hyvissä käsissä". Ja siitä lähtien olen totisesti ollut hyvissä käsissä.


Sairastamista. Teetä ja Turkulaisen tuomia suklaarusinoita

Alussa iso murheenkryyni oli myös tämän systeemin hinta. Jos työskentelet ns. minijobbarina (saat tienata 450€/kk verottomana) tai pimeästi, joudut maksamaan sairausvakuutuksen itse. Jos en väärin muista, taisin silloin maksaa noin 160-170€/kk - ja se oli ja on paljon rahaa se. Kun sitten pääsin ns. oikeisiin töihin, niin työnantaja maksoi sairausvakuutuksesta osan ja osan joutui maksamaan itse. Summa menee siis suoraan palkasta sairauskassalle (vähän kuin verot),  jolloin maksaminen ei tunnu niin pahalle kuin että itse joutuisi sen erikseen kuukausittain tililtä siirtämään. Löysin Euroopan Komission julkaisun saksalaisista sosiaaliturvaoikeuksista ja sen mukaan 15,5% tuloista menee sairausvakuutukseen, josta itse joutuu maksamaan 53% ja työnantaja maksaa 47%. Eli kuukausittain sairausvakuutukseen menee paljon rahaa, mutta itse maksan sen oikein mielelläni, koska sille rahalle saa oikeasti vastinetta.


Hullut päivät - 20€

Mikä tässä sitten mielestäni toimii?
 1. Saan valita lääkärini (kaikki) itse
 2. Ei ole mitään terveyskeskusta vaan yksityisiä klinikoita - voi mennä sinne mikä on lähimpänä tai mieluisin - valinnanvaraa on
 3. Lääkäriin pääsee ilman ajanvarausta aina samana päivänä - yleensä/hyvin usein myös erikoislääkäreille
 4. Erikoislääkärille ei tarvitse lähetettä - sen kun menee vaan
 5. Lääkärikäynnit / tutkimukset eivät maksa mitään
 6. Lääkärin määräämät reseptilääkkeet maksavat 5€/kpl
 7. Lääkäri voi määrätä fysioterapiaa: palveluntuottajan voi valita itse - 6 kertaa maksaa vajaa 20€
 8. Kaikki erikoislääkärit ovat ilmaisia - myös hammaslääkäri
 9. Sairaalakäynneistä, osastoyöpymisistä jne. ei tarvitse maksaa mitään (sairaalan voi tietenkin valita itse)

Sitten ne muutamat miinuspuolet
 1. Systeemin hajanaisuudesta johtuen täällä ei ole mitään potilastietojärjestelmää - viet siis tiedot itse mukanasi tai ne yleensä FAKSATAAN (modernia teknologiaa) Praxisilta toiselle
 2. Leukakirurgin palvelut maksavat - paljon. Jos ei ole erillistä hammasvakuutusta, joutuu maksamaan kaiken itse esim. joudun maksamaan hammasrautani kokonaan omasta pussista
Mutta kuten siis sanottu, nämä ovat vain minun mielipiteitäni ja kokemuksiani tältä 7,5 vuoden ajalta. Olen kuitenkin ollut aikamoinen terveyspalveluiden ja tämän systeemin suurkuluttaja: viisaudenhampaat kiskottu, perusflunssat, korvatulehdukset, migreeni, pari leikkausta kahdessa eri sairaalassa, röntgenit, magneettikuvat, selkäongelmat, murtunut olkapää ja varvas, naistentaudit, allergiatestit, ihottumat, näkötestit, kuulotestit jne. jne., joten väittäisin, että kokemusta on tässä ehtinyt aikalailla kertymään nimim. "Alati sairas".


Tästä alkoi saikkuviikko. Rillit huurussa, pipo vinossa ja posket turvoksissa

Tänään kävin taas pitkästä aikaa Sannan Praxisilla. Viikko sitten kävin hakemassa vain sairauslomalapun, jonka pystyin puhelimitse Sannalta pyytämään. Posket alkoivat tänään pullottaa jo siihen malliin - eikä tällä kertaa pelkästään sokeripöhöstä - ja pää oli halkeamispisteessä, joten oli aika "back to the roots" -meno. Jytäkät antibiootit (joiden ansiosta en vajaa 7v. sitten joutunut sille sairaalareissulle) ja "Hanna, ilmota vaan, jos mää voin jotenkin sua vielä auttaa" tekivät ainakin jo fiiliksestä paremman. Täällä olen hyvissä käsissä 💓🙏.

3 kommenttia:

 1. Kiitos kiinnostavasta artikkelistasi ..näin Suomen "SOTE- suunnittelu- aikana" on hienoa lukea että muualla maailmassa terveydenhoito sujuu tosi hyvin ,nopeasti ja halvalla.Toki verolla sielläkin sitä maksetaan ihan kuin Suomessa. Saanko jakaa kirjoituksesi?
  Terveisiä , Gunnevi Vesterlund (fysioterapeutti)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Gunnevi! Kiitos palautteestasi! Suomessa ehdin asua 36 vuotta ja kokemuksia kertyi terveydenhuollosta aika paljonkin. Suomessa sain esim. rintasyöpäepäilyn aikana nopeaa ja hyvää hoitoa, mutta ihan ns. normaalivaivoihin olikin sitten hankalampi hoitoa saada. Itselle tämä Saksan systeemi on ihan unelma, vaikka siitä kuukausittain tietenkin suhteellisen paljon rahaa palkasta otetaankin. Tänään eli sunnuntai-iltana menin vatsavaivojen takia päivystykseen. Alta tunnissa olin sieltä jo ulkona - epäilen, että Suomessa olisi sama onnistunut. Viikonloppupäivystyksessä Suomessa sai helposti menemään koko päivän. Huomiseksi löysin netistä Gastroenterologia-Praxisin, jonne voi mennä aamulla ilman ajanvarausta eli suoraan erikoislääkärille. Mielenkiinnosta kysyn, että missä tekstin jakaisit? Tämähän on ihan julkinen blogi eli saa jakaa.

   Poista
  2. Tänään menin tosiaan ilman ajanvarausta Gastroenterologi-Praxisille. Tunnin sisällä saapumisesta olin jo ollut ultraäänitutkimuksessa, saanut ajan ensi maanantaina olevaan mahalaukun tähystykseen ja pääsin lähtemään kotiin. Voisi sanoa, että uskomattoman tehokasta.

   Poista

Palautetta olisi ihana saada!